Bugün, 27 Temmuz 2025 Pazar

YKS TERCİHLERİ ÖNCESİ KRİTİK UYARI.. ‘GAZETECİLİK BÖLÜMÜNÜ TERCİH ETMEYİN’

YKS TERCİHLERİ ÖNCESİ KRİTİK UYARI.. ‘GAZETECİLİK BÖLÜMÜNÜ TERCİH ETMEYİN’

tercih maratonu başlarken, eğitim koçu Yavuz Yiğit'ten flaş bir uyarı geldi. Yiğit, özellikle Gazetecilik bölümü için "Artık gazetecilik kalmadı, teknolojiye yenildi" diyerek adayları bu alandan uzak durmaya çağırdı.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanmasıyla tercih maratonu başlarken, eğitim koçu Yavuz Yiğit'ten flaş bir uyarı geldi. Yiğit, özellikle Gazetecilik bölümü için "Artık gazetecilik kalmadı, teknolojiye yenildi" diyerek adayları bu alandan uzak durmaya çağırdı.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 2025 sonuçlarının açıklanmasıyla üniversiteye geçiş heyecanı doruğa çıktı. Yaklaşık 2.5 milyon adayın katıldığı bu sınavın ardından, tercihler için geri sayım başladı. Adaylar, aldıkları puanlar ve başarı sıralamalarına göre iki veya dört yıllık programlar için tercih listelerini oluşturmaya hazırlanıyor. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yayımlanacak tercih kılavuzu doğrultusunda, 30 Temmuz ile 11 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek bu kritik süreçte, adayların bilinçli kararlar vermesi büyük önem taşıyor.

UZMAN GÖRÜŞLERİ TARTIŞMA YARATTI: GAZETECİLİK NEDEN TERCİH EDİLMEMELİ?

Öğrencilere rehberlik eden eğitim koçları arasında yer alan Yavuz Yiğit, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımlarla tercih sürecine damga vurdu. "Tercih 2025" etiketiyle yayımladığı "Tercih Edilmemesi Gerekenler" başlıklı videosunda, bazı bölümlerin günümüz koşullarında neden tercih edilmemesi gerektiğini detaylı bir şekilde açıkladı. Yiğit'in özellikle Gazetecilik bölümüne yönelik yorumları, kamuoyunda geniş yankı buldu ve bu alanı düşünen adayların dikkatini çekti.

Yiğit, Gazetecilik bölümüyle ilgili çarpıcı yorumlarda bulunarak, mesleğin değişen dinamiklerine vurgu yaptı: "Gazetecilik ve ona bağlı bölümler.. Çünkü artık gazetecilik kalmadı. Başka alanlar için de belki bu geçerli. Siz şu anda, 'Nasıl manşet atılır? Sorun nasıl sorulur?' diye öğrenirken birileri YouTube'da daha lisedeyken, üniversitedeyken atı alıyor ve Üsküdar'ı geçiyor. Siz bölümün gerekliliklerini öğrenmeye çalışırken mesela savaş muhabiri olmak istiyorsanız sahadan biri anında görüntüyü paylaşabiliyor. O yüzden bazı iyi bölümler maalesef teknolojiye yenildiler, yetişemiyorlar artık yeri trendlere. Bunlardan birisi bence gazetecilik. Tercih etmeseniz daha iyi olabilir." Bu uzun ve detaylı açıklamanın temelini oluşturan "teknolojiye yenildi" ifadesi, Yiğit'in Gazetecilik mesleğinin geleceğine dair en kritik tespitlerinden biri olarak kayıtlara geçti. Geleneksel gazetecilik anlayışının, dijitalleşme ve anlık bilgi akışı karşısında yetersiz kaldığını belirten Yiğit, öğrencilerin bu alana yönelmeden önce çok iyi düşünmeleri gerektiğini yineledi.

DİĞER TARTIŞMALI BÖLÜMLER: ULUSLARARASI İLİŞKİLER

Yavuz Yiğit'in eleştirileri Gazetecilikle sınırlı kalmadı. "Tercih Edilmemesi Gerekenler" listesinde yer alan bir diğer bölüm ise Uluslararası İlişkiler oldu. Yiğit, Uluslararası İlişkiler bölümü için şu ifadeleri kullandı: "Uluslararası İlişkileri hemen her üniversitede var. Adı çok karizmatik geliyor insanlara, söylediği zaman 'işte ben bilmem nerede Uluslararası İlişkiler okuyorum.' Tamam da niye okuyorsun? Uluslararası İlişkiler bir genel kültür bölümüdür. Çok fazla şey size öğretirler ama odaklanamazsınız. Şuna karşı değilim, tabii ki Uluslararası İlişkilere ihtiyaç var ama neden her üniversitede var? Bu bölümden çıkanlar diplomat mı olacak? Hepsi yurtdışı görevlerinde mi çalışacak? Neden Çin tarihi öğreniyorlar ya da Avrupa Birliği ilişkilerini niye öğreniyorsunuz mesela? Gerçekten bu bölüme ilgi duyuyorsanız çok iyi bir uluslararası ilişkiler kitaplığı edinin kendinize, sosyoloji kitapları okuyun ve o bölüme dair beceri kazanırsınız. Türkiye'de bence 5-6'yı geçmemeli uluslararası ilişkiler bölümü. Bunlar da iyi üniversitelerde olmalı ve odaklı olmalı. Şu anki haliyle ismi çok karizmatik olsa da iş bulamayan gençler doğuruyor. Bence çok iyi üniversitede değilse bu bölümü tercih etmemelisiniz."

DİĞER TARTIŞMALI BÖLÜMLER: BİYOLOJİ ÖĞRETMENLİĞİ

Yiğit'in üzerinde durduğu bir diğer bölüm ise Biyoloji Öğretmenliği oldu. Eğitim koçu, bu bölüme ilişkin değerlendirmesinde eğitim fakültelerinin sayısının fazlalığına dikkat çekti: "İkincisi bazı öğretmenlik bölümleri maalesef.. Şimdi Türkiye'de 90 üzerinde üniversitede eğitim fakültesi var. Keşke bu kadar olmasa, keşke daha az olsaydı. Mesela biyoloji öğretmenliği tercih ettiniz. 2023'te devlet, 27 tane biyoloji öğretmeni atamış ve şu anda mezunlar var. Siz bir fakülteye gitseniz o fakültedeki herkes bile iş bulamıyor demek bu. Demek ki o kadar atama gerçekleşmiyor. Özelde de diyelim ki 500 kişi iş bulabildiğini düşünürseniz mevcutta bir sürü biyoloji öğretmenleri var ve sıra bekliyorlar diye düşünürseniz bu bölümü tercih etmemelisiniz. Bölümü tercih ettikten sonra mezun olup atanamayan öğretmenler arasına katıldığınızı düşünüyorsunuz ama tercih etmeden önce şu an sorsanız tercih etmemeniz gerektiğini de bence görürdünüz. O yüzden bu bölümlerin de bence azalması hatta kapanması bazı üniversitelerde hiç açılmaması gerekiyor."

"Neden tercih edilmemesi gereken bölümlerden bahsediyorum?" sorusuna yanıt veren Yiğit, "Çünkü artık bazı bölümlerin kapanması gerekiyor. Bu umutların umutlanan gençlerin oraya gitmemesi gerekiyor. Gitmediğinde de belki bu üniversiteler daha doğru planlamalar yaparlar ve daha uygun bölümler açarlar gençler için.." değerlendirmesinde bulundu.

TERCİH SÜRECİNDE STRATEJİK PLANLAMA ÖNEMLİ

YKS sonuçlarının açıklanmasıyla başlayan tercih sürecinde adaylara en fazla 24 tercih hakkı tanınıyor. Uzmanlar, bu tercih haklarını kullanırken stratejik bir planlama yapmanın önemini vurguluyor. Adayların, puanları yetmese bile en çok istedikleri bölümleri tercih listelerinin ilk sıralarına yazmaktan çekinmemeleri gerektiği belirtiliyor. Tercih sıralamalarının tamamen ilgi ve istek doğrultusunda belirlenmesi gerektiği ifade edilirken, Yavuz Yiğit gibi eğitim koçlarının sektörel analizleri de adayların bilinçli kararlar almasına yardımcı olması bekleniyor. /ANTALYAKÖRFEZ



  • Pazar 41.2 ° / 29.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 41.3 ° / 28.6 ° Güneşli
  • Salı 42.1 ° / 28.4 ° Güneşli