Tarih: 19.12.2024 12:52

YILBAŞI YAKLAŞTI.. ANTALYA’DA HİNDİLERE RAĞBET YİNE ARTTI

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye Kasaplar Federasyonu ve Antalya Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı, 2025’e sayılı günler kala hindinin kilogram fiyatının bu yıl 250 ila 300 TL aralığında olduğunu açıkladı. Her yılbaşında hindi satışlarının arttığını belirten Yardımcı, bu yıl ise hindiye rağbetin az olduğuna dikkat çekti

Yılbaşında vatandaşların tercih ettiği hindiler, yetiştiricileri tarafından satışa çıkarıldı. Antalya Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı, hindi satışlarının başladığını duyurdu. Hindinin kilogram fiyatının bu yıl 250-300 TL aralığında olduğuna dikkat çeken Yardımcı, canlı hindide ise kilogram fiyatının geçerli olmadığını ifade etti. Canlı hindi alımının ekonomik olmadığına dikkat çeken Yardımcı, hindi almak isteyen Antalyalıların kesilmiş hindiyi tercih etmelerini istedi. 

YENİ YILA AZ BİR SÜRE KALDI AMA SİPARİŞLER İSTEDİĞİMİZ GİBİ DEĞİL

Her yılbaşı döneminde hindi satışlarının arttığını belirten Osman Yardımcı, bu yıl geçtiğimiz yıla oranla hindi siparişlerinde azalma yaşandığını anlattı. Hindi fiyatlarının son 1 hafta kala yüzde 20 artacağını söyledi. Yardımcı, “Yılbaşına birkaç hafta kala hindi satışımız başlıyor. Bu haftalar, hindi sektörü için özel haftalar. Hindi, vatandaşlar için bir yemekten ziyade geleneksel bir şey oldu artık. Bu dönem, hindi sektörü için bulunmaz bir fırsat. Şu an kilogramı 250 ile 300 TL arasında satılıyor” diye konuştu. Diğer yandan canlı hindi fiyatlarının bin ila 2 bin TL arasında değiştiği ifade edildi. 

EN LEZZETLİ HİNDİ DOĞAL ORTAMDA YETİŞENDİR

Kümeste beslenen hindi ile doğal ortamda beslenen hindinin tadının aynı olmayacağını belirten Yardımcı, “Hindi de artık tavuk gibi kümeslerde beslendiği için eski doğallığı yok. Eskiden meralarda, ovalarda, bahçelerde yetişirdi. Hayvanlar serbestti. Doğal ortamda yetişen tavukla, çiftlik tavuğunun tadı bir mi? Tabii ki değil. Çünkü hayvan gezmiyor, hareket yok. O kaslar gelişecek ki etin lezzeti artsın. Bu yüzden kümeste beslenen hindi ile doğal ortamda beslenen hindinin tadı bir olmaz. Serbest gezen hayvan, kendi yemini kendi bulur ve öyle yer” şeklinde açıklamalarda bulundu. 

HİNDİ ETİ PİŞİRMENİN PÜF NOKTALARI /PROFİLO YEMEK TARİFLERİ

Yılbaşı yaklaşırken midelere zil çaldıran o tarif, şimdiden konuşulmaya başlandı. 

Daha önce hiç hindi pişirmediyseniz, tavuk etinden çok daha zor pişirildiğini, aynı lezzete ulaşamadığını düşünebilirsiniz. Bu sebeple yılbaşında hindi pişirme fikrine soğuk bakıyorsanız, tüm ön yargılarınızı yıkacak bazı ipuçlarını paylaşıyor olacağız.

Her ne kadar Türk mutfağında kendisini pek faal göremesek de, hindi eti besin değerleri açısından oldukça zengin. Protein ve mineral deposu olmasının yanı sıra, düşük yağ oranı ile kalplerin de dostu. Antioksidan özelliğine sahip olan hindi, dolayısıyla yaşlanmayı da geciktiriyor. İçeriğinde bulunan bir maddenin, mutluluk hormonu olan serotonine dönüştüğü ve böylece hindi yemenin mutluluk etkisi yarattığı da bir başka gerçek!

Tarif: Fırında Hindi Nasıl Pişirilir?

1) Hindiyi Seçmek, En Az Pişirmek Kadar Önemlidir…

Elbette hindi pişirme aşamasına geçmek için öncelikle hindiyi satın almanız gerekiyor. Yılbaşı döneminde, bütün hindi bulma konusunda sıkıntı çekeceğinizi sanmıyoruz.

Temizlenmiş ve dondurulmuş olarak satılan bütün hindiler, ev ortamında pişirmek için büyük kolaylık sağlıyor.

Fakat bu noktada, dikkat ettiğiniz takdirde daha leziz bir hindiye sahip olmanızı sağlayacak birkaç ipucu var. Örneğin, satın alacağınız hindinin (ekonomik olmasını da düşünürsek) 3 kilodan daha az olmaması.

Erkek hindi tercih etmek, daha kilolu olduklarından, faydalı olacaktır.

Bunun haricinde, hindi derisinin çok açık renkli olmamasına ve etinin diri gözükmesine dikkat ederek, leziz bir hindi pişirmenin ilk adımlarını atabilirsiniz.

Çok küçük bir porsiyon hindi etli yemek yapacaksanız; kasap ve marketlerde et reyonunda parça halinde satılan hindi butlarını tercih edebilirsiniz.

Bu tür parçalar ortalama 2 kişi için oldukça yeterli olacaktır. Eh bir de hindi etinin yer aldığı sofrada salata ve mezeleri de düşününce, leziz bir öğün sizi bekliyor olacak.

2) Pişirme Öncesi Özenli Bir Hazırlık Şart…

Hindinizi seçtiniz, satın aldınız ve eve getirdiniz. Elbette direkt fırına atmadan önce onunla biraz zaman geçirmeniz gerekecek.

Tıpkı diğer et türlerine uygulandığı gibi hindi etine de marinasyon işlemi şart. Bu kısmı ne kadar çok uzatır, ne kadar çok detaylandırırsanız sonuç kısmı da o denli leziz olacaktır.

Marine etmek için kullanacağınız sosu hazır temin edebileceğiniz gibi kendiniz de hazırlayabilirsiniz.

Marine sosunuzda limon suyu, zeytinyağı, sarımsak, kekik, karabiber, defne yaprağı gibi temel malzemeleri kullanırken, damak zevkinize uyacak baharatları da ekleyerek çeşitlendirebilirsiniz.

Eğer bu konuda tarif arıyorsanız: Hindi İçin Sos Nasıl Hazırlanır?

Hindinizi, hazırladığınız sos ile kapladıktan sonra bir müddet bekletmeniz gerekiyor.

Bu bekletme süresi ne kadar uzarsa, sosun ete iyice işlemesi yani lezzetli olması da o kadar çok olacak.

Eğer süreniz kısıtlıysa bir kaç saat ama eğer süre sıkıntınız yoksa bir gün bekletmenizi öneririz.

Hindi etini soslu şekilde dinlendirdiğinizde etin tadını daha leziz alabilirsiniz. Şayet ben sos ve baharat sevmiyorum diyorsanız daha sakin bir lezzet almak için yağ ve tuzla pişirebilirsiniz.

Ancak dışının ve içinin yumuşacık pişmesi için bir süre marinasyon şart olacaktır.

3) Nar Gibi Kızarmış Bir Hindiye Kimse Hayır Diyemez…

Hindi iyice marine edildikten sonra aslında lezzetlendirilme aşaması tamamlanmış demektir. Fakat pişirme aşamasına geçmeden önce yapmamız gerekenler henüz bitmedi.

Öncellikle hindiyi sofranızda hayal edin. Onu nasıl tanımlardınız? Nar gibi kızarmış, sulu, yumuşacık ve canlı bir renge sahip!

İşte bu tanımlamanın “nar gibi kızarmak” ile ilgili olan kısımlarına geldi sıra. Hindiyi fırına sürmeden önce, daha iyi kızarması adına yapmanız gereken bir adım daha var.

Aklınıza ilk gelen şeyin tereyağı olduğunu tahmin ederek, “doğru!” demek istiyoruz.

Tereyağı, kızarması için kullandığımız diğer tüm tarifler gibi hindi için de doğru seçim olacak.

Derisinin altına yerleştireceğiniz baharatlarla zenginleştirilmiş tereyağı, hindinizi nar gibi kızartacak bir püf noktası.

Baharatla soslanan hindi eti hem pişerken hem de tüketildiğinde enfes bir koku verecektir. Bu koku iştahlarınızı kabartarak daha keyifli yemenize yardım eder.

Eğer evde yoğun bir hindi kokusu olmasın derseniz fırında pişen hindinin çevresine birkaç adet defne yaprağı koyabilirsiniz.

4) Sona Doğru Adım Adım: Pişirme Aşamasında Dikkat Edilmesi Gerekenler…

Öncelikle, hindinizi yerleştirmeye uygun bir fırın tepsisi seçmelisiniz.

Pişme esnasında taşacak olan suyu ve yağı kaldırabilecek derinlikte, büyükçe bir tepsi olmalı.

Hindi, pişerken dağılmaya çok müsait olacağı için mutlaka ısıya dayanıklı bir ip ile butlarından sabitlenmeli. Diğer kısımlar için şişler de kullanabilirsiniz.

“Hindi pişirmek” denildiğinde akıllarda en çok soru işareti yaratan konu, kaç dakika pişirileceği oluyor.

Bu konuda basit bir bilgiyle, kendi hindinizin pişme süresini kendiniz hesaplayabilirsiniz.

Kıstas olarak alacağınız şey, elbette ki hindinin kilosu. Her kilo başına 30 dakikalık bir pişirme süresi vermeniz ideal olacaktır.

Buna göre, 3 kiloluk bir hindinin yaklaşık 1,5 saat kadar pişmesi gerekir.

Pişme süresinin yanı sıra, fırın ısısının da önemi büyük elbette. Eğer fırın torbası ya da alüminyum folyo kullanmayacaksanız, fırın ısı ayarınız en fazla 160 olmalı.

Hindi etinin kurumaması için her yarım saatte ya da 45 dakika da bir kontrol etmek gerekiyor. Bu aşamada isterseniz, pişirme esnasında fırına su dolu bir kap yerleştirebilirsiniz.

Kontrol etme aşamalarında ise hindinin altında biriken yağ ve sularla hindinin üzeri ıslatılmalı.

Son olarak eğer hindinizi iç pilav ile dolduracaksanız, bunu pişmesine son 30 dakika kala fırını açıp pilavı hindinin içine yerleştirerek yapın.

Damak tadınıza uygun olarak hazırladığınız iç pilavı, bir miktar daha sulu bırakmanız yerinde olacaktır. Aksi takdirde pişirme esnasında pilavınız kuru kalabilir.

Pişen hindi eti nasıl olursa olsun mutlaka kontrollü pişirilmesi gerekiyor.

Fırına atılan ve unutulup kendi haline bırakılan hindi eti bir süre sonra kurumaya başlayacaktır. Zaman zaman yağlamak ve suyunu kontrol etmek çok önemlidir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —