‘MİKROPLASTİKLER ÇEVRE VE İNSAN SAĞLIĞI İÇİN CİDDİ BİR TEHDİT OLUŞTURUYOR’

‘MİKROPLASTİKLER ÇEVRE VE İNSAN SAĞLIĞI İÇİN CİDDİ BİR TEHDİT OLUŞTURUYOR’

Akdeniz Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. İbrahim Ethem Karadirek, yaptığı açıklamada mikroplastiklerin çevre ve insan sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturduğunu belirtti.

Mikroplastik sorununa dikkat çeken Akdeniz Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. İbrahim Ethem Karadirek, özellikle tek kullanımlık plastiklerin çevresel kaynak israfına neden olduğunu vurgulayarak, bireylerin plastik kullanımını sınırlayarak çözüme katkı sağlayabileceklerini dikkat çekti. Plastiğin sınırlandırılmasında bireylerin rolüne vurgu yapan Karadirek, tek kullanımlık plastiklerin hayatımızdan çıkarılmasının çevresel sorunlara karşı etkili bir adım olabileceğini belirtti.

Karadirek, mikro plastiklerin hatta günümüzde nano plastikler diye bir bile karşımıza çıkmaya başladığını kaydederek mikroplastikler hakkına araştırmaları anlattı. Karadirek, “Nedir bu mikro plastik ya da nanostikler bizim kullandığımız plastik içeren ürünlerin doğada bozulması sonucunda yapısını kaybetmesi sonucunda daha küçük formlarda alıcı ortamda bulunmaz. Bu ilk olarak işte bir pelikanın midesinde rastlanıyor. Bunun nereden geldiği araştırılmaya başlanıyor. Sonra bir balıkta olduğu ortaya çıkıyor. Sonra deniz ortamında olduğu çıkıyor ki son araştırmalar şunu gösterdi. En son Avrupa'da yapılan bir yayın bilimsel bir makalede bilimsel bir yayında. Anne rahminde çocuk oluşurken, daha o hücrede bir mikrop plastik olabileceği sonra kanda bulundu. Kanda mikro plastik olduğu ve bununla ilgili yayınları takip ettiğinizde bir insan işte yaşamı boyunca maruz kaldığı mikro ve nano plastikleri. Yaşamı sonlandıktan sonra vücuttan alırsak bir kredi kartı büyüklüğünde olacağı söyleniyor. Dolayısıyla biz buna maruz kalıyoruz” dedi.

MİKROPLASTİKLER: DEĞERLİ BİR ÇÖP

Karadirek mikroplastiklerin sağlık üzerindeki potansiyel etkilerine dikkat çekti ve özellikle kozmetik ürünlerde bulunan mikroplastiklere karşı bilinçli tüketim çağrısı yaparak  “Bunlar genellikle tek kullanımlık plastiklerden, işte pipet, pet şişe bunların doğaya atılmasından geri dönüştüremediğimizden oluşuyor. Bir de kaynak diğer tarafından baktığınızda değerli bir çöp. Aslında bu tekrar kazanılabilir. Bunlardan kadınların makyaj malzemelerinden işte kimi diş macunlarından mikro plastikler hayatımıza girmiş durumda bunlarla ilgili. Plastiği nasıl sınırlandıracağız; biz birey olarak bu tek kullanımlık plastikleri hayatımızdan çıkarmaya başladığımızda o zaman arz bize gelmemeye başlayacak. İhtiyac yoksa o zaman birisi de bunu üretmeyi azaltacak ya da durduracak. Mikrop plastik, nano plastikler çünkü kimi içme suyu kaynaklarına geçebilir” diye konuştu.

TOPLUMUN BİLİNÇLENMESİ GEREKLİ

Karadirek, farkındalık oluşturmanın ve çözüm yolları bulmanın önemine vurgu yaparak, mikroplastiklerin çevre ve insan sağlığı için oluşturduğu risklere karşı toplumun bilinçlenmesini istedi. Karadirek “Yüzeysel su kaynaklarında içme suyu için kullanılan yüzeysel su kaynaklarında da dünyanın farklı bölgelerinde mikro plastikle karşılaşılıyor. Denizel ortamda çokça bulunuyor, mikro plastikler, deniz alel ortamda bulunması, oradaki deniz yaşamını bizim. Tükettiğimiz balık ve benzeri deniz ürünlerinde mikrop plastiğe bizim maruz kalmamızı gibi bir döngü içerisine giriyoruz ki bu önemli. Özellikle altını çizmek istediğim bir husus. Tek kullanımlık plastikleri lütfen mümkün olduğu kadar hayatımızdan çıkaralım” diye kaydetti. /LİDER – Mühübe TAŞKIN